Onko vuotava ilmanvaihto vain ilmamäärien vajetta vai onko se myös jotain muuta?

Sisäilmaongelmien korjaaminen

Onko vuotava ilmanvaihto vain ilmamäärien vajetta vai onko se myös jotain muuta?

Ilmanvaihdon vuotaminen,  varsinkin tuloilmakanaviston vuotaminen on mielestäni pahimmillaan sisäilman laadun kannalta oleellinen riski.

Usein ajatellaan, että kun ilmamäärät jäävät hieman vajaiksi suunnitelmista, se ei ole vakavan huolen aihe. Ilma kuitenkin vaihtuu ja kun kukaan ei kuole, ei ainakaan tänään niin mitäpä siitä. Ollaanhan kuitenkin toleranssien sisällä ilmamäärien suhteen. Jos ilmanvaihtokoneiden tehot ei riitä ja  kanavisto vuotaa, usein ajatellaan, että tämä ei aiheuttaisi juuri muuta kuin ilmamäärien vajetta. Näin se ei aina valitettavasti ole.

Miksi se on riski ja mitä se voi sitten mahdollisesti aiheuttaa?

Tuloilmakanaviston vuoto saattaa aiheuttaa joissakin tietyissä kanaviston kohdisssa Venturi–ilmiön (https://fi.wikipedia.org/wiki/Venturi-ilmö ). Tämä aiheuttaa sen, että kanavisto menee jossain kohdassa alipaineiseksi ympäristöönsä nähden,  vaikkakin sen yleisesti oletetaan olevan ylipaineessa.

Kuvitelkaamme, että vuotava tuloilmakanavan vuotokohta sijaitsee jossain eristeiden sisällä tai rakenteiden välissä,  missä olevat aineet (eristevillan kuidut yms.) ei kuulu sisäilmaamme. Käytännön kokemus on osoittanut, että vuotava kanava imee esimerkiksi viemärin hajua (ja epäpuhtauksia) ja levittää sen tehokkaasti rakennukseen.

Kun kanava menee alipaineiseksi tällaisessa tilassa/kohdassa, niin silloinhan meille ”raikkaan” ulkoilman mukana kulkeutuukin mitä lie epäpuhtauksia tiloihin, missä työskentelemme ja alamme voimaan pahoin.

Kiinteistön ylläpidon kannalta tämä taas tarkoittaa tiheämpää huollon tai selvittelyiden tarvetta. Kustannukset kasvavat nuohousten osalta, koska kanavistohan pitää puhdistaa jos siellä on villaa tai muuta mitä lie pölyä tai mönjää tai epäpuhtauksia.

Ilmanvaihdon tiiveyteen pitäisi mielestäni kiinnittää enemmän huomiota, kuin mitä siihen nykyään kiinnitetään. Sekä terveys- että kustannussyistä!

Ilmastointimittaus Lind

Lars Lind

Toimitusjohtaja
IML – ilmastointimittaus Lind Oy

+358 40 187 2210

lars.lind@iml.fi

Viimeisimmät artikkelit

AEROSEAL RAISES MILLIONS TO SHRINK CARBON EMISSIONS

AEROSEAL RAISES MILLIONS TO SHRINK CARBON EMISSIONS

Lue artikkeli täältä: Aeroseal Raises $22 Million to Shrink Carbon Emissions by 1 Gigaton Annually
Ilmanvaihto-ongelmien ratkaisu, ennen ongelmia #ainaykkösellä - miten se onnistuu?

Ilmanvaihto-ongelmien ratkaisu, ennen ongelmia #ainaykkösellä - miten se onnistuu?

Moi, Hetkeäkään ajattelematta aloin pohtimaan otsikon aihetta ja miten #ainaykkösellä onnistuisi käytännössä? Eli miten yleisempien ilmanvaihtoprojektien mallit saisi onnistumaan, oli sitten…
Ilmanvaihdon puhtausluokitus P1 ja nuohous.

Ilmanvaihdon puhtausluokitus P1 ja nuohous.

Olen jonkin aikaa ihmetellyt tätä asiaa. Olemme törmänneet tähän monissa kohteissa, joissa olemme olleet tekemässä asiakkaan edunvalvontaa. P1 puhtausluokitus ja…